Chutí deťom i dospelým: skúste si doma vyrobiť kokosové maslo

Už ste niekedy vyskúšali kokosové maslo? Pokiaľ nie, rozhodne by ste ho skúsiť mali. Najviac sa podobá guličkám Raffaello. S tým jediným rozdielom, že v kokosovom masle nie je pridaný žiadny cukor. Výroba nie je náročná, stačí len niekoľko ľahko dostupných surovín a kvalitný mixér. Ako si teda kokosové maslo pripraviť?

 

Suroviny

Základom kokosového masla je samozrejme kokos. Jeho výber preto nepodceňte. Najlepším strúhaným kokosom je ten z Filipín alebo Srí Lanky. Práve tu rastú kokosy s vyšším obsahom tuku, sú teda kvalitnejšie a hlavne chutnejšie.

Pre jemnejšiu a krémovejšiu konzistenciu sa do masla pridáva aj kokosové mlieko. Najlepšie také, ktoré má obsah tuku aspoň 22 %. Mlieko nie je nutnosťou, ale maslo bez neho bude tuhšie a možno ho bude nutné pred konzumáciou rozohriať.

Pokiaľ máte radi chuť Raffaella a chcete aby vaše kokosové maslo chutilo práve tak, musíte doň pridať vanilkový extrakt. Práve ten posunie chuť čistého kokosu na úplne novú úroveň.

Na zvýraznenie chuti pridajte do zmesi štipku soli. Kokosové maslo nepotrebuje dosladiť. Ale ak chcete, môžete. Hodí sa napr. javorový alebo kokosový sirup.

Ďalšou nutnosťou je kvalitný mixér. Strúhaný kokos je totiž veľmi náročné zmixovať a zaberie to dosť času. Menej výkonný mixér sa ľahko prehreje.

Postup

Postup výroby kokosového masla je jednoduchý. Do mixéra nasypte dve šálky strúhaného kokosu, pridajte dve polievkové lyžice kokosového oleja a lyžičku vanilkového extraktu. Potom už iba mixujte. Pokračujte tak dlho pokiaľ nedosiahnete krémovú konzistenciu. Môže sa stať, že menej výkonný mixér nechá v zmesi kúsky kokosu. To ale vôbec nevadí. Pred koncom mixovania pridajte štipku soli a podľa chuti sladidlo alebo kokosové mlieko.

Kokosové maslo si môžete vychutnať mnohými spôsobmi. Pridajte si ho do raňajkovej kaše alebo do jogurtu s ovocím. Hodí sa aj do ľadovej kávy alebo ako náplň do muffinov a cupcakov. Úplne najlepšie je ale vo svojej základnej forme – na lyžičke priamo z chladničky.

Znalosti

Publikované

27. decembra 2023