Ako správne variť na indukcii, aby ste ušetrili peniaze za elektrinu

,

Indukčné variče sme si zamilovali pre ich schopnosti, napr. vďaka indukcii sa jedlá pripravujú oveľa rýchlejšie a je ťažšie ich pripáliť. Nie každý si však uvedomuje, že aby ste mohli naplno využiť potenciál indukčnej varnej dosky a nestresovali sa po obdržaní účtu za elektrinu, mali by ste pamätať na pár vecí. V nasledujúcom článku sa preto zamyslíme nad tým, ako variť ekonomicky na indukcii. Čomu sa pri varení na indukcii vyvarovať? Pri akom výkone variť na indukciu? Odpovede na tieto otázky nájdete v nasledujúcich odsekoch.

 

Koľko stojí indukčné varenie?

Indukčná varná doska je jedným z domácich spotrebičov, ktorý spotrebuje najviac elektriny v celej domácnosti. V roku 2022 boli ročné náklady na spotrebu elektrickej energie indukčnou varnou doskou odhadnuté na približne 2.700 Sk (napríklad náklady na spotrebu energie pri chladničke boli nižšie ako 1.100 Sk). Náklady na varenie na indukčnej varnej doske sa odvíjajú napr. zo sily horákov. Čím je vyššia, tým viac zaplatíte za elektrinu. Typ indukčnej varnej dosky, ktorý si kúpite, teda ovplyvňuje náklady na používanie. To samozrejme nie je jediný faktor, ktorý ovplyvňuje príkon indukčného variča. Nemenej dôležitá je doba, počas ktorej dosku používate, počet platničiek, ktoré budete na varenie používať, a typ použitých hrncov.

Ako variť hospodárne na indukciu?

Venujte pozornosť hrncom a panviciam. Nie všetky hrnce a panvice sú vhodné pre indukčnú varnú dosku. Aby bol riad vhodný na použitie na indukciu, musí byť vyrobený z tzv. feromagnetika. Najdôležitejšie je ich dno, ktoré býva z liatiny alebo ocele. Či je možné hrniec použiť na varnej doske, je označené špeciálnym symbolom špirálky na obale alebo na dne hrnca. Hrnce a panvice z nerezovej ocele, medi, hliníka, keramiky alebo skla nebudú na indukcii fungovať. Výnimkou sú prípady, keď ich dna majú liatinové alebo oceľové prvky.

Na veľkosti hrncov záleží

Nezáleží len na materiáli hrncov a panvíc: dôležitý je aj ich priemer. Používajte riad, ktorý zodpovedá veľkosti varnej zóny. Riad, ktorý je väčší, alebo naopak menší, než varná zóna, môže plytvať energiou, čo tiež vedie k zbytočnému predlžovaniu doby varenia. Dôležitá je aj hrúbka dna. Hrubší umožní nielen dobré rozloženie tepla po celej panvici alebo hrnci, ale tiež nebude tak náchylný na deformáciu.

Pri akom výkone variť na indukciu?

Najlepšie je pokúsiť sa nepoužívať príliš veľa energie, najmä ak varíte malé množstvo jedla.

 

Použite pokrievky

Spotrebu elektrickej energie na indukčnej varnej doske je možné výrazne znížiť, ak varíte jedlo v zakrytom hrnci. Pokrmy, ktoré budete takto pripravovať, sa uvaria rýchlejšie, pretože pokrievka pomáha udržať teplo.

 

Ako variť hospodárne na indukciu? Nerozmrazovať!

Nerozmrazujte ingrediencie jedál alebo celé pokrmy na indukčnej varnej doske. Urobte to napríklad v mikrovlnnej rúre, alebo pokiaľ máte viac času, nechajte produkty prirodzene rozmraziť.

Pred koncom varenia vypnite varnú dosku

Keď sa pokrm (najmä ten, ktorý dlho stojí na indukčnej varnej doske, napr. zemiaky) začína variť, vypnite sporák. Využijete tak zvyškové teplo, ktoré bude stačiť na dokončenie prípravy pokrmu.

Indukčnú varnú dosku pravidelne čistite

Udržiavanie indukčnej varnej dosky v čistote má tiež veľký vplyv na výšku účtov za elektrinu. Čistá doska vedie teplo efektívnejšie, preto odstráňte všetky nečistoty hneď, ako sa objavia.

Znalosti

Publikované

1. júla 2023