Najšpinavšie miesta vo vašej kuchyni. Niektoré vás prekvapia!

Určité miesta v kuchyni sú viditeľne špinavé – riad v dreze, škvrny na podlahe alebo pripečeniny v rúre. Špinavých miest je v kuchyni ale oveľa viac. A niektoré z nich už nie sú také očividné. Ktoré miesta to ale sú a na čo teda pri ďalšom upratovaní určite nezabudnúť?

 

Tlačidlá, úchyty, rukoväte

Na tlačidlá či rukoväte kuchynských spotrebičov a nábytku siahate často, mnohokrát aj niekoľkokrát denne. Nie nutne to na nich bude spoznať, skôr práve naopak. Napriek tomu musíte všetky tlačidlá, úchyty a rukoväte aspoň raz týždenne utierať. Najlepšie nejakým dezinfekčným prípravkom.

 

Huby, handry, kefy

Kuchynské huby a handry v sebe dokážu nazbierať až prekvapivé množstvo baktérií. A to samozrejme nie je niečo, s čím by ste chceli umývať riad alebo utierať linku. Aby ste tomu zabránili, musíte handry a huby po každom varení alebo upratovaní prepláchnuť vriacou vodou. To isté môžete urobiť aj s kefou. Ten ale pokojne dajte do umývačky.

 

Drez

Hoci drezom pretečie veľa vody a môže sa zdať, že je vďaka tomu čistý, nie je to tak. Je to ideálne miesto na tvorenie baktérií. Najviac ich je tam, kde sa drez spája s linkou a okolo odtoku. Drez by ste tak mali dezinfikovať po každom varení alebo umývaní riadu. Nezabudnite pritom otriek aj kohútik a linku okolo drezu.

 

Dosky na krájanie

Najhoršie zo všetkých dosiek v tomto ohľade sú tie drevené. V skulinkách, ktoré sa objavia na akomkoľvek produkte z dreva, sa už po jednom použití usadzujú baktérie. A drevo samozrejme nemôžete dať do umývačky, čo údržbu sťažuje. Na umývanie preto použite vriacu vodu s trochou mydla alebo iného čistiaceho prostriedku. Doštička potom poriadne opláchnite a vysušte papierovým obrúskom alebo čistou utierkou. A ak sa tomuto chcete vyhnúť, kúpte si krájaciu doštičku, ktorú môžete dať do umývačky. A najlepšie hneď dve, jedno na krájanie ovocia a zeleniny a druhé na krájanie mäsa.

Škatuľky a fľaše na vodu

Zakaždým, keď použijete krabičku na prenos alebo uskladnenie jedla, tak ju musíte poriadne vyčistiť. Je to totiž ideálne prostredie na tvorenie baktérií. Krabičku úplne rozoberte a všetky časti dajte do umývačky. Pokiaľ umývačku nemáte, alebo krabičku nejde v umývačke umývať, umyte ju ručne horúcou vodou s mydlom. Potom ju nechajte vyschnúť. To isté platí o fľašiach na pitie alebo termoskách. Po každom použití musí nasledovať starostlivé umytie.

 

Soľnička a korenička

Možno prekvapivým miestom, kde sa baktérie dobre držia, sú soľnička a korenička. Beriete ich do ruky pokojne aj niekoľkokrát denne a mnohokrát rukami špinavými od prípravy jedla. Soľnička a korenička tak pravidelne utierajte, ideálne dezinfekčnými obrúskami. Najlepšie po každom varení, ale stačí aj raz týždenne.

 

Pracovná doska

Kuchynská linka slúži primárne na prípravu jedál. Ale často sa stáva, že si na nej odložíte tašku s nákupom alebo napríklad kabelku či batoh. Preto je nutné pracovnú dosku linky pravidelne a dôkladne čistiť. Použite na to najlepšie dezinfekčné obrúsky alebo čistú utierku a dezinfekčný sprej. Vyhnite sa používaniu handier, ktorými umývate riad, pretože v nich sa udržujú baktérie, ako sme popísali vyššie. Otvorenú plochu linky umývajte denne, raz týždenne sa pustite do utretia plôch pod malými spotrebičmi.

Znalosti

Publikované

2. mája 2024