Neviete čo s úrodou paradajok? Skúste si urobiť domáci kečup

,

Sezóna paradajok je v plnom prúde, urodilo sa vám ich toľko, že neviete, čo s nimi? Vyrobte si domáci kečup. Máme pre vás niekoľko jednoduchých receptov.

 

Domáci kečup zvládne vyrobiť každý

Paradajky sú obľúbenou zeleninou, sú chutné, plné šťavy, využívajú sa vo všetkých kuchyniach na celom svete. Paradajky sú bohatým zdrojom vitamínov a užitočných látok, ktoré sú pre náš organizmus veľmi dôležité. Jedným z nich je antioxidant lykopén, ktorému neškodí ani tepelná úprava. Naopak sa ho počas tepelnej úpravy uvoľňuje oveľa väčšie množstvo ako pri konzumácii čerstvej paradajky. Preto je výhodné vyrobiť si domáci kečup.

 

Prečo je domáci kečup lepší

Pri výrobe domáceho kečupu máte istotu, že je vyrobený z čerstvých a zdravých paradajok, tiež viete, čo ďalšie do kečupu pridávate. V priemyselnej výrobe sa používajú rôzne konzervanty, farbivá a látky, ktoré škodia ľudskému zdraviu ako napríklad konzervant sorbátu draselného, glukózo-fruktózový sirup, rôzne zahusťovadlá, modifikovaný kukuričný škrob alebo extrakty korenia.

Univerzálny recept na kečup

Potrebné ingrediencie:
1,5 kg paradajok
200 g cibule
3 lyžice cukru
1,5 lyžice soli
150 ml octu
2 lyžičky pálivej papriky
3 strúčiky cesnaku
2 bobkové listy

Postup:

Paradajky umyte a rozkrájajte ich na malé kúsky. Vložte ich do hrnca a varte do zmäknutia. Následne ich prepasírujte cez sito, aby ste sa zbavili šupiek. K pyré pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak, cukor, pálivú papriku, bobkové listy a soľ. Posupne vmiešajte ocot a dajte zmes opäť povariť. Až všetky ingrediencie zmäknú, opäť celý obsah prepasírujte, naplňte do čistých pohárov a sterilujte po dobu 30 minút pri teplote 80 °C. Po zavarení nechajte kečup odpočinúť hore dnom a po vychladnutí skladujte v suchu a tme.

Kečup s petržlenovou vňaťou

Potrebné ingrediencie:

1,5 kg paradajok
1 veľká hrsť nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

Paradajky umyte, pokrájajte na kúsky a dajte variť. Po zmäknutí ich prepasírujte. K pyré pridajte posekanú petržlenovú vňať a varte, kým nebude mať kečup správnu konzistenciu. Hotový kečup nalejte do čistých pohárov so skrutkovacím uzáverom.
Pohár uzavrite viečkom tak, aby viečko nebolo úplne zatvorené. Pohárom niekoľkokrát zatrepte, aby sa z nej dostal všetok vzduch. Potom viečko utiahnite a pohár postavte dnom nahor.

Domáci kečup s jablkami

Pokiaľ máte nadbytok nielen paradajok, ale aj jabĺk vyrobte si domáci kečup podľa nasledujúceho videa.

 

Znalosti

Publikované

22. augusta 2023