Nestojí majland a uvarí vám dokonalú ryžu. Reč je o ryžovare

, , ,

Ryžovar sa stal spotrebičom, ktorý vo väčšine domácností nesmie chýbať. Ryžovar je špeciálny hrniec na prípravu tej najlepšej ryže, jednoducho obstará prípravu ryže na všetky spôsoby, či už pripravujete ryžu k indickému karí, alebo na japonské suši. Pracuje s technológiou varenia v pare, čím vám zaistí chutnú, zdravú prílohu, ktorá pri varení nestratí živiny. V článku vám poradíme, ako vybrať ten najlepší.

Ako vybrať ryžovar

Varením ryže v ryžovare je oveľa jednoduchšie ako v klasickom hrnci. Nemusíte pri hrnci postávať a ryžu strážiť. Ryžovar všetko zvládne za vás.
Ryžovarov je na trhu celý rad. Od lacnejších modelov až po tie drahé. Väčšina ryžovarov zvládne uvariť rôzne typy ryže, vrátane krátkozrnných ako arborio alebo suši, a dokonca pripraví aj dusené mäso, zeleninu alebo polievky.
Ryžovar funguje na princípe varenia v pare, jeho súčasťou je pokrievka s malým otvorom, ktorým odchádza prebytočná para von. Keď je ryža uvarená, ryžovače automaticky prepne do režimu prihrievania. Vďaka tomu sa ryža nepripáli a zachová si veľké množstvo cenných vitamínov a minerálov.

Pred výberom ryžovaru by ste si mali položiť zásadné otázky.

Pre koľko ľudí varíte?

Ryžovar predstavuje spotrebič kompaktných rozmerov, zaberie vo vašej kuchyni nejaký ten priestor, preto je dôležité zamerať sa pri výbere na jeho veľkosť.
Varíte pre dvoch, alebo pre päťčlennú rodinu? Pri výbere ryžovaru sa zamerajte na maximálny objem a hmotnosť ryže. Aj malé modely veľkostne porovnateľné s väčším hrncom zvládnu uvariť ryžu pre štyroch ľudí. Gramáž je individuálna, pre niekoho 450g sú dve porcie, pre niekoho štyri. Preto dbajte na kapacitu, aby vyhovovala vašim potrebám.

Ako často ryžu varíte?

Pokiaľ varíte ryžu len raz za čas, vystačíte si so štandardným modelom, ktorý zvládne uvariť fantastickú ryžu. Pokiaľ varíte ryžu často, vyberajte model s funkciami varenia pre rôzne druhy ryže, dlhé udržanie teploty po uvarení, alebo ovládanie cez mobilnú aplikáciu.

 

Aké funkcie sú pre vás dôležité?

Najdôležitejšia funkcia je udržanie teploty ryže po uvarení, tá sa odvíja od typu ryžovaru. Niekedy to môžu byť dve hodiny, alebo aj pol dňa. Preto si pred nákupom premyslite, ktorá hodnota je pre vás dostačujúca. Rovnako je to aj funkcia odloženého štartu, kde si naplánujete varenie s niekoľkohodinovým predstihom.
Drahšie a pokročilejšie modely majú funkciu 2v1, kedy ryžovar môžete použiť ako parný hrniec. Alebo funkciu odstránenia prebytočných cukrov, čo je ideálne na varenie diétnych jedál.

Dôležité parametre

Príkon

Príkon uvádza, koľko energie spotrebuje ryžovar za jednu hodinu používania. Tu platí, čím väčší je objem, tým väčší je príkon a spotreba energie. Malé ryžovary sú úspornejšie, väčšinou majú príkon okolo 350 W. Stredne veľké, v závislosti od objemu a veľkosti majú príkon 400 – 800 W. Veľké profesionálne ryžovary do reštaurácií majú príkon až 2000 W.

Objem ryže

Pri základnej veľkosti ryžovaru sa pohybuje objem od 0,5 l do 1,8 l. Tento typ je dostačujúci pre štvorčlennú rodinu. Pokiaľ varíte pre väčší počet stravníkov siahnite po zariadení s objemom 2 až 3 l. V tejto veľkosti na trhu zoženiete aj multifunkčné hrnce 2v1. Do reštaurácií voľte najobjemnejšie modely od 4 do 20 l.

Maximálna hmotnosť ryže

Do najmenších modelov sa zmestí menej ako 0.75 kg ryže. Stredne veľké modely pojmú od 0,75 do 1.2 kg ryže. Najvyššiu hmotnosť 1,3 kg a viac využijú predovšetkým veľké rodiny a reštaurácie.

Funkcie a príslušenstvo

Automatický režim – ryžovar sa sám vypne, akonáhle je ryža správne uvarená.
Programy na rôzne druhy ryže – basmati, jazmínová, parboiled, indiánska alebo suši ryža.
Multifunkčné varenie – ponúka možnosť prípravy ďalších pokrmov, ako napríklad strukovín, zeleniny. Vďaka funkcii 2v1 vám nahradí parný hrniec.
Príprava diétnej ryže – pri varení sú z ryže odstránené prebytočné sacharidy.
Časovač – prostredníctvom časovača môžete na ryžovare nastaviť dobu, v ktorej sa má zapnúť. Štart je možné odložiť až o 24 hodín.
Funkcia udržiavania teploty – po skončení varenia prístroj udrží ryžu teplú po dobu 2-12 hodín, podľa typu ryžovaru.
Ovládanie cez mobilnú aplikáciu – v aplikácii môžete voliť program varenia a spravovať všetky ostatné funkcie.
Plne automatické varenie – po stlačení tlačidla hrniec pracuje sám a pozná, kedy je ryža hotová.
Zvuková signalizácia – zvukový signál ohlási koniec varenia.

Bezpečnostné prvky

Ochrana proti prehriatiu – pri nedostatku vody sa ryžovar vypne a nedôjde tak k pripáleniu ryže.
Ochrana proti vyvareniu vody – v prípade vyvarenia všetkej vody sa prístroj ihneď vypne
Medzi ďalšie dôležité bezpečnostné prvky patrí, teplovzdorná rukoväť alebo otvor pre únik pary vo veku.

 

Ako správne variť ryžu

Pred vložením ryže do ryžovaru ryžu dôkladne opláchnite, kým nebude voda úplne čistá. Vložte ryžu do hrnca a zalejte ju vodou. Na 1 diel ryže väčšinou pripadne 1,5, dielu vody. Do nádoby môžete pridať korenie a soľ. Všetko premiešajte, prístroj uzavrite a zvoľte program. Prístroj sa o všetko postará za vás.
Keď sa odparí z hrnca všetka voda ryže je hotová. Prístroj sa prepne do ohrievacieho režimu. Najlepšie ryžovary disponujú časovačom a je možné u nich nastaviť čas ich automatického spustenia.
Po vypnutí nechajte ryžu ešte zhruba 10 minút odpočinúť a potom servírujte.

Ako umyť ryžovar?

Údržba nie je zložitá. Väčšina modelov má vyberateľné vnútorné časti, ktoré je možné umývať v umývačke, radšej si to ale overte v návode. Dajte si pozor na nekvalitný teflón a riziko poškriabania.

Najlepšie ryžovary

Hendi Vařič rýže rýžovar Profi 5,4 l 240403 – manual

Yato Varič ryže 1950W 16,5l – manual

Steba RK 2 – manual

Tefal Classic 2 RK102811 – manual

Tristar RK-6126 – manual

Vigan RV1LX – manual

WMF 04.1526.0011 KITCHENminis – manual

 

Znalosti

Publikované

19. marca 2022