Recept na domáci tavený syr. Je zdravšia a chutnejšia ako kupovaný

Tavené syry zbožňujú dospelí aj deti. V obchodoch nie sú ale najlacnejšie ani najzdravšie. Čerstvý tavený syr si môžete vyrobiť doma. Domáce tavené syry majú skvelú chuť, sú lepšie ako kupované syry v supermarkete. Vyrobte si doma tavený syr bez stužených tukov a konzervantov. Príprava vám zaberie len pár minút a celá rodina sa bude olizovať až za ušami. Poradíme vám ako pri výrobe taveného syra postupovať.

 

Recept na domáci tavený syr

Pripraviť domáci tavený syr zvládne každý. Nie je to nič náročné a na jeho výrobu vám budú stačiť iba štyri suroviny. Jedinou nevýhodou je dátum spotreby, ktorá je oproti kupovanému syru kratšia. Ale akonáhle ho ochutnáte, zjete ho behom chvíľky.

 

Čo budete potrebovať na výrobu domáceho taveného syra?

250 gramov tvarohu v kocke (polotučný alebo tučný)
čajovú lyžičku soli
čajovú lyžičku jedlej sódy
40 gramov masla

Ako vyrobiť tavený syr

Pripravte si ručný šľahač. Do nádoby vybaľte tvaroh, pridajte soľ a jedlú sódu. Všetko vareškou premiešajte a nechajte 10 minút odpočinúť. Maslá pridajte toľko, ako chcete, aby bol syr kalorický. Môžete pridať ich 25g, pokiaľ na kalórie nehľadíte, pridajte 40g. Maslo musí byť horúce! Ohrejte ho v kastróliku alebo v mikrovlnnej rúre. Horúce maslo nalejte do nádoby k zvyšku surovín a dôkladne premiešajte. Potom zmes vyšľahajte. Hrudkovitá tvarohová hmota sa šľahaním premení na saténovo lesklú. A máte hotovo!
Do hotového syra môžete pridať bylinky alebo sušené paradajky. Použiť ho môžete ako základ do rôznych nátierok, alebo z neho pripraviť šunkovú penu.
Hotový syr nechajte aspoň dve hodiny odležať v chladničke, chutí potom lepšie.

Syr je možné pripraviť v menšom množstve jednoducho aj na panvici.

Čo budete potrebovať

100g tvarohu 1 kávovú lyžičku masla, 1 lyžičku sódy, štipku soli

Postup

Maslo a tvaroh dajte do panvice a zohrejte, po rozpustení masla pridajte sódu a soľ a na miernom plameni miešajte pokiaľ sa nezačne syr ťahať. Hotový syr preložte do misky, alebo vylejte na pekáčik s potravinárskou fóliou, po stuhnutí potom môžeme krájať plátky.
Do hmoty môžete pridať pokrájané bylinky, prelisovaný cesnak, mletú sladkú papriku, najemno pokrájanú jarnú cibuľku, papričky alebo nastrúhanú šunku. Tavený syr tak budete mať zakaždým iný.

Videonávod:

 

Znalosti

Publikované

17. augusta 2022