Zubní pastu si můžete vyrobit doma. Víme, jak na to

,

Ak vám záleží na zložení produktov, ktoré užívate alebo konzumujete, pravdepodobne ste ho už niekedy skúmali pri zubnej paste. Ako u všetkého, niektoré z nich sú lepšie, niektoré horšie. Pokiaľ ale chcete mať istotu, že pasta, ktorú užívate, neobsahuje chemické látky, skúste si ju vyrobiť doma. Jej zloženie bude presne také, aké chcete a navyše jej účinky budú podobné ako u tých, ktoré sa predávajú. Pripravili sme si pre vás 3 jednoduché recepty na domáce zubné pasty.

Ako už bolo povedané, domáca pasta pôsobí na zuby rovnako dobre ako tá kupovaná. Pri využití správnych prísad bude mať antibakteriálne aj bieliace účinky. Medzi najbežnejšie ingrediencie týchto pást patrí jedlá sóda, kokosový olej, kurkuma a stévia. Jedlá sóda najlepšie bieli a brúsi, stévia a kokosový olej nielen skvele chutia, ale majú aj antibakteriálne účinky. A kurkuma zase pomôže so zápalom a zuby tiež vybielia.

 

Žltá zubná pasta

Budete potrebovať:

Pol lyžičky kurkumy; 1-2 lyžice kokosového tuku; 1,5 lyžičky kokosového oleja; 1,25 lyžice zeleného ílu (dostanete ako doplnok stravy); štipku jedlej sódy; štipku jemnej soli; štipku stévie; niekoľko kvapiek mätového esenciálneho oleja

Všetky ingrediencie zmiešajte tak, aby ste dosiahli jemnú konzistenciu. Prednosťou tejto pasty sú jej bieliace účinky (vďaka kurkume) a to, že vyčistia aj nečistoty v medzizubných priestoroch (vďaka ílu).

Zubná pasta z brezového cukru.

Pripravte si:

2 lyžičky brezového cukru; 2 lyžice kokosového oleja; 2 lyžičky plavené kriedy; esenciálny olej (s vami preferovanou vôňou)

Opäť stačí suroviny zmiešať do konzistencie klasickej zubnej pasty. Brezový cukor udržuje zdravé ďasná a tiež dokáže vyčistiť zubnú sklovinu.

 

Zubná pasta so škoricou

Na túto pastu musíte mať:

2 lyžice kokosového oleja; lyžicu olivového oleja; pol lyžice morskej soli; lyžičku jedlej sódy; 2 štipky škorice

Pastu zamiešajte a nechajte chvíľu odležať. Výhodou pasty je škorica, ktorá účinne bieli zuby, ale aj príjemne vonia.

Znalosti

Publikované

17. augusta 2022