Keď je človek v kuchyni dostatočne skúsený môže určité suroviny pridávať „od oka“. Deje sa tak aj v prípade, keď pozná recept veľmi dobre a piekol ho už mnohokrát. Pokiaľ si pri pečení nie ste takí istí, siahnite radšej po recepte a presne si všetky suroviny odmerajte. A to aj v situácii, keď práve nemáte váhu. V ten moment využite alternatívne spôsoby, ako si ingrediencie odmerať.
Najčastejším alternatívnym spôsobom, ako vážiť suroviny, je pomocou lyžičky, lyžice alebo hrnčeka. Koľko ale každý z nich obsahuje?
Množstvo tekutín
Odmeriavanie tekutín týmto spôsobom je celkom jednoduché. Predovšetkým preto, že u tekutín nemusíte riešiť rôznu hmotnosť, kyprost, hustotu alebo štruktúru. Mililiter obsahuje vždy rovnaké množstvo tekutín.
- Kávová lyžička = 5 ml
- Polievková lyžica = 15 ml
- Naberačka = 100 ml
- Pohárik = 200 ml
- Hrnček = 250 ml
- Väčší hrnček = 350 ml
Sypké suroviny
U sypkých surovín si musíte ustrážiť to, že do jednej lyžičky sa zmestí iné množstvo hladkej múky a cukru krupice. Zároveň množstvo ingrediencií na lyžičke môže byť zarovnané alebo vrchovaté. V dnešnom článku sú všetky uvádzané hodnoty „zarovnané”. Teda akonáhle suroviny naberiete, vršok zrežte príborovým nožom. Odmeriavajte nasledovne:
Kávová lyžička (5 ml) obsahuje:
- 3 g cukru múčka
- 4 až 5 g múky (všetky druhy)
- 5 g masla; sadla
- 6 g cukru krupica
Polievková lyžica (15 ml) obsahuje:
- 5 g ovsených vločiek
- 10 g hladkej múky; cukru múčka; krupica; soli
- 11 g hrubej múky
- 12 g cukru krupica
- 15 g oleja
- 25 až 35 g medu; sirupu
Do hrnčeka s objemom 250 ml sa zmestí:
- 100 g ovsených vločiek
- 120 g cukru múčka
- 135 g hladkej či polohrubej múky
- 170 g hrubej múky
- 200 g cukru krupica
- 250 g masla; masti; oleje
Poznať, aspoň približne, tieto údaje sa oplatia aj v prípade, že narazíte na recept, kde sa ingrediencie uvádzajú len v lyžičkách alebo hrnčekoch. Okrem už prebraných sa niekedy stretnete so štipkou soli. Tá zodpovedá približne 1 g soli. Ojedinele môžete naraziť aj na orech masla (či masti). To znamená, že máte pridať asi 10 g danej suroviny.