Ako odmerať suroviny bez váhy

Keď je človek v kuchyni dostatočne skúsený môže určité suroviny pridávať „od oka“. Deje sa tak aj v prípade, keď pozná recept veľmi dobre a piekol ho už mnohokrát. Pokiaľ si pri pečení nie ste takí istí, siahnite radšej po recepte a presne si všetky suroviny odmerajte. A to aj v situácii, keď práve nemáte váhu. V ten moment využite alternatívne spôsoby, ako si ingrediencie odmerať.

Najčastejším alternatívnym spôsobom, ako vážiť suroviny, je pomocou lyžičky, lyžice alebo hrnčeka. Koľko ale každý z nich obsahuje?

 

Množstvo tekutín

Odmeriavanie tekutín týmto spôsobom je celkom jednoduché. Predovšetkým preto, že u tekutín nemusíte riešiť rôznu hmotnosť, kyprost, hustotu alebo štruktúru. Mililiter obsahuje vždy rovnaké množstvo tekutín.

  • Kávová lyžička = 5 ml
  • Polievková lyžica = 15 ml
  • Naberačka = 100 ml
  • Pohárik = 200 ml
  • Hrnček = 250 ml
  • Väčší hrnček = 350 ml

 

Sypké suroviny

U sypkých surovín si musíte ustrážiť to, že do jednej lyžičky sa zmestí iné množstvo hladkej múky a cukru krupice. Zároveň množstvo ingrediencií na lyžičke môže byť zarovnané alebo vrchovaté. V dnešnom článku sú všetky uvádzané hodnoty „zarovnané”. Teda akonáhle suroviny naberiete, vršok zrežte príborovým nožom. Odmeriavajte nasledovne:

Kávová lyžička (5 ml) obsahuje:

  • 3 g cukru múčka
  • 4 až 5 g múky (všetky druhy)
  • 5 g masla; sadla
  • 6 g cukru krupica

Polievková lyžica (15 ml) obsahuje:

  • 5 g ovsených vločiek
  • 10 g hladkej múky; cukru múčka; krupica; soli
  • 11 g hrubej múky
  • 12 g cukru krupica
  • 15 g oleja
  • 25 až 35 g medu; sirupu

Do hrnčeka s objemom 250 ml sa zmestí:

  • 100 g ovsených vločiek
  • 120 g cukru múčka
  • 135 g hladkej či polohrubej múky
  • 170 g hrubej múky
  • 200 g cukru krupica
  • 250 g masla; masti; oleje

Poznať, aspoň približne, tieto údaje sa oplatia aj v prípade, že narazíte na recept, kde sa ingrediencie uvádzajú len v lyžičkách alebo hrnčekoch. Okrem už prebraných sa niekedy stretnete so štipkou soli. Tá zodpovedá približne 1 g soli. Ojedinele môžete naraziť aj na orech masla (či masti). To znamená, že máte pridať asi 10 g danej suroviny.

Znalosti

Publikované

3. mája 2024